top of page
Search

Segítsünk Bettinának!

Updated: May 4, 2021

Kupakgyűjtés, de mi célból?


Szerencsére tapasztalataink szerint sokan gyűjtik otthonaikban a kupakokat és szorgalmasan el is hozzák valamelyik kihelyezett gyűjtőedénybe. De vajon tudjuk-e, hová kerülnek és a továbbiakban mi lesz a sorsuk? Ezt a kérdést szeretnénk őszintén megválaszolni és a lehető legteljesebb tájékoztatást adni arról, miért is kérjük, hogy gyűjtsék minél többen a kupakokat! Az alábbiakban bemutatjuk Bettinát, a 9,5 éves kislányt, akinek szülei minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy lányuknak teljes és boldog életet biztosíthassanak, valamint leírjuk azt is, hogyan segíthetnek ebben a kupakok.
Bettina 26. hétre, 950 g-al született gyönyörű, mosolygós kislány. Születése után 4. fokú agyvérzést kapott, emiatt még nem tud ülni, járni, beszélni. Lassan 10 éves, és már egyre több szót mond. A különböző fejlesztő foglalkozásoknak köszönhetően már nem lehet őt egyedül hagyni az ágyon, mert legurul, hóna alatt megtámasztva guggolásból kinyomja magát, azonban a fejtartása még mindig nehezített. Pohárból tanul inni, mindent darabosan eszik, de a kanállal már saját maga akar megbirkózni.


Az édesapa dolgozik, így édesanyja van otthon vele, a nap 24 órájában segíti lánya életét. A rokonság messze lakik, így a szülőkre hárul minden feladat. A napjaikat úgy kell elképzelni, akár egy csecsemővel, etetni, itatni kell ahhoz, hogy elérjék a megfelelő folyadékmennyiséget az infúzió elkerülése végett. Bettina tej-, és gluténérzékeny, ennek megfelelően édesanyjának különös figyelmet kell fordítania a napi étkezések elkészítésére, arról nem is beszélve, hogy ezen élelmiszerek összeállítása sokszor többszörösébe kerül, mintha átlag alapanyagokkal dolgozna. A kislány epilepsziás is, így az erre felírt gyógyszer mellett igyekeznek gyógynövényekkel, vitaminokkal és étrendkiegészítőkkel erősíteni az immunrendszerét. Jelenleg az aktuálisan futó fejlesztések mellett egy speciális terápián vesz részt, ami jelentősen javíthat az állapotán, azonban sajnos államilag ez nem támogatott.Bettinát jelenleg kezeli gyógypedagógus és gyógytornász, sokat tornázik a szüleivel is otthon, számos fejlesztésen van már túl, és még rengeteg lehetősége lenne, amennyiben az anyagi lehetőségeik megengednék. Ezen fejlesztések miatt fogott a család a kupakok gyűjtésébe.


Hogyan segítenek kupakok?


1 kg kupakot 55Ft/kg áron vesz át tőlük egy műanyag feldolgozó cég. 1000 kg küröli mennyiség szükséges a leadáshoz, ami 50-60 nagy zsákot jelent. Az édesapa a cégnél kölcsönkapott teherautóval beszállítja a kupakokat, mert ha fuvardíjat számolnának, már nem érné meg a gyűjtés. A kupakokat elszállítás előtt a szülők át kell, hogy válogassák, ugyanis az oda nem illő dolgok miatt előfordulhat, hogy a következő szállítmányt már nem veszik át tőlük. A cégnél ugyanis feljegyzik, hogy mennyire volt „szemetes” a szállítmány, és ki is zárhatják őket a további leadási lehetőségből. Ezért nagyon fontos, hogy a gyűjtőedényekben csak, és kizárólag olyan KUPAK kerüljön, amely megfelel a gyűjtés szabályainak!
Mit tehetünk a kupakgyűjtőkbe?


Bármilyen MŰANYAG kupakot. PET palackét, majonézét, gyógyszeres fioláét, tusfürdőét, fogkrémét, tejes dobozét. Viszont a vitaminok dobozát, egyéb műanyag „kütyüket”, borotvát, kinder tojást, injekciós tűt, stb. Ne helyezzünk a gyűjtőkbe!


A www.gyosz-egyesulet.hu oldalon megtalálható az összes Gyálon elhelyezett kupakgyűjtő elérhetősége. Ne dobják ki, hozzák el valamelyik helyszínre, és segítsenek Bettinának!


A GYÖSZ - az önkormányzattal közösen létrehozott projekt keretein belül kihelyezett kupakgyűjtők népszerűségén felbuzdulva – a gyáli Tündérkert Zero Waste Shoppal karöltve belevágott az ALU és konzerv dobozok gyűjtésébe is! Így a szokásos víztoronynál történő gyűjtésükön túl, hamarosan több helyen is megtalálhatók lesznek ezek a gyűjtődobozok is. A Facebook oldalukon (GYÖSZ-Gyáli Önkéntes Szemétszedők Egyesülete) és a honlapon nyomon követhetik, hol van az önökhöz legközelebb eső gyűjtőedény!3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page