top of page
Search

Rekeszben komposztálni? Miért ne?

Updated: May 5, 2021

2020-ban indította egyesületünk a GYÖSZösségi Komposztálás te

sztüzemét, amelyen belül 10 önkéntes, gyáli háztartás szállítja egyik alapító tagunkhoz a konyhai és kerti hulladékát. "A jó példa ragadós!" szokták mondani, és ez nálunk beigazolódni látszott, ugyanis az akkor 8 éves kisfiam is rákattant a témára. Szeretett volna itthon komposztálni, de hely híján nem tudtunk nagy, több száz literes komposztáló edényt kihelyezni a kertbe. Addig törte a fejét, - tudván a tökéleset komposztáló edény paramétereit - , amikor egyik nap előállt a tökéletes megodlással. Komposztáljunk rekeszben!Á, az nem jó, mert ... Miért is nem? Rájöttünk, hogy minden szempontból tökéletesen alkalmas lehet a komposztálásra. Szellőzik, hozzáfér minden kompetens szervezet, amelyek a folyamat létrejöttéhez elengedhetetlenek, sőt, abból a szempontból még kifejezetten praktikus is, hogy a "rétegek" a rekeszek által szétválaszthatóak, forgathatóak, tökéletesen kezelhetőek.

Szóval, a ma 9 éves fiamnak ismét igaza volt. Úgy, mint amikor a szakácstudományát 6 évesen megcsillantva, szilikonos muffinsütőben sütöttük a fasírtot, és szilvalekvárt ettünk hozzá... kóstoljátok meg! Komolyan mondom, ha létezik kulináris mennyország, mi oda jutottunk :)
A folyamat rendkívül egyszerű:


- Fogj egy rekeszt!

- Keress egy félárnyékos helyet a komposztálódnak!

- A komposztálható konyhai hulladékot öntsd bele, majd takard le!

- Olykor egy kis földet is szórj rá!

- Ha nyírod a füvet, azt is tedd bele!

- Ha gallyazol, azt is!

- Megint egy kis föld.

- Kávézacc, tojáshéj aprítva, mehet!

- Várj kb. 6 hónapot!

- Gyönyörködj a kész komposztban!


Csodálatos ebben a módszerben, hogy a kész komposztról csak leemeled a felette lévő rekeszt, és már viheted is! A felső, frissebb kerül alulra. A kész komposztot felhasználod a kertben a fák, virágok vagy a veteményes földjének gazdagabbá tételére. Az alul lévő rekeszre teszed a kiürült rekeszt, és kezdődhet előlről a folyamat!


Mi nagyon megszerettük! Próbáljátok ki ti is!

69 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page