top of page
Search

GYÖSZösségi Komposztálás

Updated: May 5, 2021

Egyesületünk a már eldobált szemét összeszedésén túl nagy figyelmet fordít a prevencióra is, azaz tevékenységünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy a legjobb szemét az, ami nem is keletkezik! A konyhai hulladékok esetében ez elkerülhetetlen, de miért is ne hasznosíthatnánk ezeket is ahelyett, hogy a szemétdombra kerülnének?!


Ennek az egyik lehetősége a komposztálás. GYÖSZösségi komposztálás programunk ennek kíván teret engedni, és szeretnénk bevonni azokat a lakosokat is, akiknek tapasztalat, vagy hely hiányában nem áll módjukban otthon megteremteni ennek lehetőségét.


GYÖSZÖsségi komposztálás programunk keretén belül kerestünk 10 olyan ÖNKÉNTEST, aki heti 1 alkalommal (kijelölt hétvégi napon) elhozná konyhai hulladékát nekünk, amiből a szükséges érési idő lejárta után mi értékes humuszt adnánk cserébe. A lelkes, vállalkozó szelleműek kapnak egy gyűjtőedényt, illetve egy pontgyűjtő füzetet, amiben feljegyezzük az aktuálisan leadott mennyiséget, és ennek megfelelően a későbbiekben arányosan kapnak a már elkészült humuszból.

A teszt üzemmód célja volt, hogy kitapasztaljuk, hogyan tudnánk a leghatékonyabban elősegíteni a közösségi komposztálást, továbbá ismeretszerzés után szeretnénk „intézmé-nyesíteni” a kezdeménye-zést, azaz iskolákba, óvodákba eljuttatni a lehetőséget!

Azóta több oktatási intézmény jelentkezett a lehetőségre, amit nagy örömmel fogadtunk. Gyál város Önkormányzata és a Gyál és Térsége Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (Gy.T.H) által biztosított komposztáló konténereket eljuttattuk azon iskolákhoz és óvodákhoz, ahol jelezték az igényóket. Úgy tűnik, valóban szükség van további célkitűzésekre, kezdeményezésekre, mert nagy igény mutatkozik rájuk. Az emberek valóban készek tenni a környezetük, környezetünk tisztaságáért, és a természet védelméért.
Amennyiben gyáli lakosként érdekel a komposztálás lehetősége, jelezd felénk a gyosz.egyesulet@gmail.com e-mail címen! Segítünk!
4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page