top of page
Search

Bővült Gyálon a használt sütőolaj leadásának lehetőségeEgy háztartásban sok étel készül fritőzben vagy serpenyőben, így napi szinten komoly fejtörést okozhat, hogy hova kerüljön a fáradt olaj. A zsiradékot nem önthetjük a kertbe, ezért többnyire sajnos a lefolyóban végzi. Ez a megoldás azonban több szempontből nézve is káros, és számos problémát okozhat.

A GYÖSZ, munkája során nem csak a szemét összeszedésére koncentrál, hanem a megelőzésre is. A háztartásokban keletkezett hulladékok nagy része szelektíven gyűjthető, és a megfelelő helyre jutva újrahasznosítható. Gyálon a leadási lehetőségek korlátozott száma miatt kezdtünk el olyan lehetőség után nézni, ami megkönnyíti a lakosság számára, hogy erre a szegmensre is odafigyelve megfelelően kezelje a háztartásában keletkező fáradt olajat. Így jutottunk el a Biotrans Kft-hez.


gyűjtőedények a Gazdák Boltjánál

A gyáli Gazdák Boltjánál találkoztunk először a Biotrans Kft. által kihelyezett 3 gyűjtőe-dénnyel. A bolt tulajdonosától megtudtuk, hogy szerencsére szép számmal érkezik a használt sütőolaj a biotrnaszos sárga "kukákba", ami jól mutatja, hogy a lakosság hajlandó ezen hulladék megfelelő kezelésére, amennyiben az a mindennapi tevékenységeibe jól illeszthető. Így, amikor beugrik a Gazdák Boltjába kerti szerszámokért, vetőmagért, vagy vakondhálóért, magával hozza az elhasznált zsiradékot is. Utólag is köszönjük, hogy felelős gyáli vállalkozóként lépéseket tesz környezetünk megóvása érdekében.


Utánajártunk, miként lehetséges újabb gyűjtőedényeket telepíteni, ugyanis a fenti példa okán jól látszik, hogy van igény további leadóhelyekre is olyan üzletek, boltok közelében, ahol sokan megfor-dulnak. A folyamat végtelenül egyszerű, mindössze egy szerződés két példányát kitöltve, a Biotrans Kft-hez megküldve már csak várnunk kell, hogy kihozzák az új "kukákat". Ráadásul a cég az elszállított anyag után visszatérítést is fizet, amely egy szabadon választott civil szervezetnek kerül átutalásra.Tündérkert a Damjanich utcában

A Tündérkert Zero Waste Shop volt az első, aki megkeresésünkre igent mondott. A tulaj-donosok elkötelezett környezetvédők, így jöhetett létre webshop, és a Damjanich utca 10/a alatt találaható Showroom is, ahol a vásárlók sok-sok újrahasznosított, csomago-lásmentes, környezetbarát termékkel ismer-kedhetnek meg. Számukra ez nem csak megélhetés, hanem életstílus, hivatás is egyben. A vállalkozás háziasszonyával, Stefa-nics Timivel készítettünk egy riportot is a "műhely-titkokról", hogy jobban megismerhes-sük a Tündérkert Zero Waste Shop szüle-tésének körülményeit. Hamarosan olvashat-játok itt, az oldalunkon.A gyűjtőedény kihelyezésre került, így aki időpont egyeztetés után bekukkant hozzá-juk, ne felejtse otthon az elhasznált sütő-olajat (és a befőttes üvegeket)! A Tündér-kert Zero Waste Shop a leadott sütőolaj után járó visszatérítést a Gyáli Önkéntes Szemétszedők (GYÖSZ) számára aján-lotta fel. Nagyon köszönjük neki az együtt-működést és a felajánlást!A további működésükhoz pedig sok sikert kívánunk!


Jelenlegi leadóhelyek:

Gazdák Boltja - Gyál, Vecsési út 59.

Tündérkert Zero Waste Shop - Gyál, Damjanich u. 10/a

MOL Töltőállomás - Gyál, Kőrösi út 19.
820 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page