top of page
Search

ALU és konzervdoboz gyűjtés WIN-WIN

Mindennapos hulladék, értékes nyersanyag: Az alumínium


Megdöbbentő adat, hogy egy közel 30.000 lelket számláló kisváros éves áramfelhasználásának költsége is megtakarítható lenne, ha a hulladéklerakókra kerülő alumínium italosdobozok teljes körűen újrahasznosítására kerülnének. Ebből a mennyiségből például 650.000 kerékpárt lehetne gyártani. Ennek az elsődleges feltétele, hogy szelektíven gyűjtsük, ne a kommunális hulladék közé dobjuk ezt az értékes szemetet, mert napjainkban Magyarországon minden második alumínium doboz egyszerűen kikerül az újrahasznosítási körből.


Mit jelent az, hogy kikerül az újrahasznosítási körből?


Annak ellenére, hogy már lépten nyomon található egy szelektív szemetes, az aludobozok felét rossz helyre dobjuk, mondjuk a sima kukába (esetleg a szomszéd sövényébe) és így esélyük sem marad, hogy újra feldolgozásra kerüljenek.


Tények, amiket nem gondolnál az alumíniumról


1. Globálisan percenként átlagosan 124.000 alumíniumdoboz kerül újrahasznosításra. Percenként.


2. Egy átlagos alumíniumdoboz több, mint fele már újrahasznosított alumíniumot tartalmaz.


4. Egy alumíniumdoboz újrahasznosítása 95%-kal kevesebb energiába kerül, mint az ércből való előállítás. Azaz a környezetterhelése is jelentősen kevesebb.


5. Egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energia takarítható meg, amivel akár 3 óráig nézhetjük a tv-n a kedvenc sorozatunkat.


6. Az alumínium végtelenszer újrahasznosítható.


7. 60 napon belül újra a boltok polcaira kerülhet az az aludoboz, amit ma kidobsz.


8. Nagyjából 500 évig ácsoroghatnánk egy alumínium doboz felett, ha arra várnánk, hogy oxidáció követeztében elenyésszen. Tehát lebomlás útján “megsemmisüljön”.


Ezek után már nem is kérdés, miért olyan fontos, hogy hová dobjuk, miután kiürültek:


• aludoboz-gyűjtő automatába

• otthon a sárga műanyagos kukába

• átadjuk a gyáli víztoronynál a GYÖSZ-nek

• szorgalmasan gyűjtjük, és leadjuk a legközelebbi fém átvevő helyen, ahol 130-150 Ft-ot kapunk kilogrammjáért.


Szóval, a hulladékká vált alumínium italosdobozok újrahasznosítása egyszerre gazdasági és környezetvédelmi érdek, hiszen 95%-os energia-megtakarítás érhető el az elsődleges nyersanyagból gyártott fémhez képest. Sőt, a folyamat végtelenszer és minőségromlás nélkül ismételhető.


Ezt felismerve lépett számos nagy, italgyártó cég a környezettudatosság útjára. Összefogásban létrehoztak egy programot, amely következményeképpen szuper- és hipermarketekben elhelyezett 200 visszaváltó automatában, több mint 100 millió aludoboz került a Returpack Kft-hez újrahasznosításra.


A visszaváltó automatán kívül, a házhoz menő szelekítv hulladékgyűjtés formájában is könnyedén megoldható a lakosság számára, hogy részt vegyen ebben a körforgásban. Nincs más dolguk, mint hogy a dobozokat lapítva a “sárga kukába” dobják. Ez is egy lépés a környezettudatosság felé! Nem is olyan nehéz, ugye?


Gyál utcáin is elkeserítő mennyiségben hevernek ezek az értékes alumínium dobozok. A GYÖSZ szemétszedési akciói során ezeket elkülönítve gyűjti, majd egy helyi átvevő telephelyére beszállítja. Kéthetente a gyáli víztorony lábánál lehetőséget biztosítanak a lakosságnak a háztartásukban összegyűlt italos dobozok leadására is. Ez több szempontból hasznos, mivel az általuk átvett dobozok bizonyosan visszakerüknek a körforgásba, másrészről pedig a fémátvevőnél kapott ellenértéket további környezetvédelmi projektjeikre fordíthatják.


Ezentúl gondoljunk értékes nyersanyagként ezekre az aluminíum dobozokra ahelyett, hogy értéktelen szemétként az árokba, vagy a kommunális szemetesbe dobnánk! Ne feledjük;


A JÖVŐ MOST kezdődik!


A GYÖSZ elérhetőségei:


Telefon: +3670 388 9540

E-mail: gyosz.egyesulet@gmail.com

Facebook: GYÖSZ-Gyáli Önkéntes Szemétszedők

Weboldal: www.gyosz-egyesulet.hu


115 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page