top of page
Search

50 órás közösségi szolgálat igazolása a GYÖSZ-nélElső alkalommal a 2016. január 1-je után érettségi vizsgára jelentkező tanulókra vonatkozott az 50 óra közösségi szolgálat igazolásának követelménye. A tanulók maguk választhatják ki az iskola lehetőségei közül, hogy milyen tevékenységet akarnak végezni. Több lehetőség is kínálkozik, mint például egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelemi, polgári- és katasztrófavédelmi, közös sport és szabadidős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel. Fogadó szervezet lehet többek között magyarországi székhelyű civil szervezet, közhasznú szervezet a működésével összefüggő tevékenysége körében. A munkavégzésről szolgálati naplót kell vezetni. A munkanaplót az iskolai koordinátorhoz kell eljuttatni a feladat elvégzése után ( a nyári szünetben dolgozóknak legkésőbb szeptemberben).  Ha több helyen végez közösségi munkát a tanuló, minden helyen külön munkanaplót kell vezetni.  Az 50 órás kötelezettség teljesítését követően az iskola igazolást állít ki.


Annak a tanulónak, aki közösségi szolgálatát már a nyári szünetben szeretné megkezdeni, tevékenységi területet és ehhez kapcsolódóan fogadó intézményt kell választania.  Fogadó intézményi partnerről az iskolai is igyekszik gondoskodni, de akinek új, saját ötlete, ismeretsége van javaslatot tehet, hogy a – törvényi előírásnak megfelelő – egyéb intézménnyel kapcsolatba lépjen az iskola. Olyan intézményben lehet megkezdeni az önkéntes szolgálatot, mellyel az iskola együttműködési megállapodást kötött, és tisztázottak a munkavégzés feltételei.


2019-től a GYÖSZ, azaz egyesületünk is jogosult tanulókat fogadni, és közösségi szolgálati órákat igazolni. Szemétszedési tevékenység végezhető a szervezett akcióink keretein belül is, de amennyiben a tanuló önállóan kíván órákat gyűjteni, ezt is megteheti. Ebben az esetben egy rövid "munkavédelmi" tájékoztató elolvasása után biztosítunk kesztyűt és zsákot az egyéni munkához, és meg is kezdheti az órák gyűjtögetését. Az önkéntes egyéni akció végeztével kérünk egy fotót az elvégzett munkáról, hogy a tényleges szolgálatról adhassuk a jól megérdemelt igazolást.


Azonban egyesületünknél nem csak szemétszedéssel gyűjthetők a közösségi szolgálati órák. A tanulóknak lehetősége van részt venni eseményeinken, például nyári táborok alkalmával, növénybörzén, és más környezetvédelmi tevékenységeink során is.


Célunk a lehetőséggel nem merül ki önkéntes diákok toborzásában és igazolások osztogatásában. Bízunk benne, hogy a tapasztalataik alapján meggyőződésükké válik, miért fontos a környezetünk tisztán tartása, a természet megóvása, és a problámával való közvetlen szembesülésen keresztül átadhatunk valamit a saját elhivatottságunkból is.

Jelentkezni közösségi szolgálatra egyesületünkhöz

Buzás Mariannánál lehet a 06 70 416 0378-es telefonszámon,

vagy a gyosz.egyesulet@gmail.com e-mail címen.


Megállapodást eddig az alábbi oktatási intézményekkel kötöttünk:


1. Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma- 1191 Budapest, Kossuth tér 12.


2. Bólyai János Gimnázium - 2364 Ócsa, Falu Tamás u. 35.


3. Csonka János Technikum és Szakképző Iskola (BGSZC)

1165 Budapest, Arany János u. 55.


4. Érdi SZC Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola

2360 Gyál, Erdősor u. 65.


5. Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium

2085 Pilisvörösvár, Szabadság u. 21.


6. Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum (BKSZC szakképző iskolája)

1097 Budapest, Ecseri út 7.


7. Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium

1191 Budapest, Simonyi Zsigmond u. 33.


Amennyiben a fenti listában nem szerepel a tanuló iskolája, de szeretne hozzánk jelentkezni közösségi szolgálatra, szívesen segítünk! Felvesszük a kapcsolatot az adott intézménnyel, megkötjük a megállapodást, és a továbbiakban szeretettel várjuk a diákot egyesületünknél!639 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page